Geoffrey Deckers Award

Cruelty Free Europe lanceert Europese Geoffrey Deckers Award om projecten tegen dierproeven te financieren

Den Haag, 9 december 2020 – Cruelty Free Europe, een in Brussel gevestigde coalitie van Europese dierenbelangenorganisaties die zich inzetten voor de afschaffing van dierproeven, heeft de Geoffrey Deckers Award gelanceerd, bedoeld voor kleine en middelgrote Europese groepen, organisaties en coalities die zich in Europa inzetten tegen dierproeven, specifiek bedoeld voor projecten voor het beëindigen van dierproeven. De prijs is een eerbetoon aan Geoffrey Deckers, de zeer gerespecteerde en geliefde voormalige voorzitter van de European Coalition to End Animal Experiments en het daaropvolgende Cruelty Free Europe, die in juni 2020 plotseling en veel te jong overleed.

Geoffrey tijdens activiteiten van de Europese coalitie tegen dierproeven

Geoffrey was een grote dierenvriend en toegewijd dierenrechtenactivist, mede-oprichter van Diervriendelijk Nederland en andere organisaties. Geoffrey begon als jonge tiener van 14 jaar oud aan de strijd voor rechten voor dieren aan de zijde van holocaust-overlevende Marion Bienes, samen richtten zij in 1989 de Stichting tot Afschaffing van Dierproeven op met enkele artsen die zich vanwege wetenschappelijke redenen tegen dierproeven inzetten. Deckers stond aan de voet van de omslag van strijden voor de bescherming van dieren naar strijden voor de rechten van dieren in Nederland. Hij leidde vele succesvolle campagnes in Nederland, in Europa en daarbuiten. Het meest opvallende was een einde aan het gebruik van chimpansees in biomedisch onderzoek in Nederland, waarna de laatste chimpansees die in Europese laboratoria werden gehouden in 2006 naar een opvangcentrum werden overgebracht.

De prijs van €6.000,- wordt jaarlijks op 13 januari ter gelegenheid van Geoffrey’s verjaardag aan succesvolle kandidaten uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan groepen die blijk geven van hun toewijding aan het beëindigen van dierproeven en projecten en initiatieven die het meest efficiënt en effectief voor dat doel gebruik van de fondsen zullen maken.

Michelle Thew, Chief Executive bij Cruelty Free Europe: “Een sterke toewijding aan saamhorigheid kwam tot uiting in Geoffrey. Hij was van nature verbonden met dierenbelangenorganisaties en voorstanders van dierenrechten overal ter wereld en was er altijd om iedereen te ondersteunen en aan te moedigen die een verschil wilde maken voor dieren. De Geoffrey Deckers Award is onze manier om Geoffrey’s geest voor outreach en partnerschap te eren en voort te zetten.”

“Deze onderscheiding om te eren wat Geoffrey heeft gedaan en betekend voor dieren zal het verlies wellicht iets verlichten. We zijn hem veel te plots en te jong kwijtgeraakt en hij had nog zoveel willen doen om te zorgen dat dieren een beter leven krijgen en minder zouden hoeven lijden. Op deze manier kunnen andere dierenvrienden voortzetten wat hij niet kon afmaken.” aldus Adrie van Steijn, weduwnaar van Deckers en opvolgend voorzitter van Diervriendelijk Nederland en Een DIER Een VRIEND.

Cruelty Free Europe is een dynamisch netwerk van vooraanstaande Europese dierenbelangenorganisaties met een centrale plaats in de besluitvorming van de EU en werkt aan het beëindigen van dierproeven in heel Europa. De organisatie werkt samen met EU-organen en het publiek om ervoor te zorgen dat dieren in laboratoria serieus worden genomen op de Europese politieke agenda en om campagne te voeren voor humane moderne wetenschap en vooruitstrevende wetgeving, en coördineert het internationale Leaping Bunny keurmerk voor dierproefvrije cosmetica.

Gunningsproces
Sollicitatiebrieven moeten jaarlijks uiterlijk op 31 december zijn ontvangen via info@crueltyfreeeurope.org. De winnende aanvrager wordt beslist door de Raad van Bestuur van Cruelty Free Europe en wordt bekend gemaakt op 13 januari, de geboortedag van Geoffrey Deckers, van het daaropvolgende jaar.

Geschiktheidscriteria
• Groepen/organisaties die in aanmerking willen komen moeten:
– gevestigd zijn in het continent Europa
– zich inzetten voor het beëindigen van dierproeven
– zich geweldloos inzetten met diens activiteiten en campagnes

• Geïnteresseerde groepen moeten zich schriftelijk aanmelden en daarbij aangeven:
– de samenstelling van hun organisatie, waarmee wordt bevestigd dat ze voldoen aan de bovenstaande criteria
– welke activiteiten/campagnes men momenteel voert
– waarvoor het toegekende bedrag zal worden gebruikt

• Het jaarinkomen van de groep moet lager zijn dan 100.000 euro per jaar.
• Er worden bedragen toegekend aan projecten die tot doel hebben het beëindigen van dierproeven, zoals een publiekscampagne, training, outreach of coördinerende activiteiten.
• Groepen kunnen meer dan eens een aanvraag indienen.
• Cruelty Free Europe Associate Members kunnen tevens een aanvraag indienen.
• Succesvolle aanvragers stemmen ermee in om uiterlijk 30 november van datzelfde jaar schriftelijk verslag uit te brengen over de besteding van de fondsen inclusief afbeeldingen om te gebruiken voor publicatie op onder meer sociale media.

Bijdragen aan het fonds ten behoeve van de Europese Geoffrey Deckers Award kan via iban NL13 TRIO 0197 6203 29 onder vermelding van “Geoffrey Deckers Award”.


De winnaars van de Geoffrey Deckers Award

Hier zouden 2 kolommen moeten komen voor NL & Engelse text ..

Op dit artikel kan niet (meer) gereageerd worden.